Vanligaste namnen på nyfödda

När man namnger sitt barn är det många som går på de rådande trenderna och just nu är Elsa och Lucas de absolut populäraste namnen att döpa sina nyfödda barn till. Men vissa vill även sticka ut och dubbelnamnen och de egenpåhittade namnen har aldrig varit vanligare.

512200-application-and-personal-details-form

Det kan vara svårt att ge sitt nyfödda barn ett namn.  Barnet måste ju faktiskt leva med namnet i resten av sitt liv om den inte väljer att byta det och namnet måste passa både en 1-åring, en 35-åring och en 70-åring. Som vi tidigare skrivit var Alice och William de populäraste namnen på flickor respektive pojkar för tre år sedan. Tre år senare är Alice fortfarande det populäraste namnet i Skåne men när det gäller hela landet är det andra namn som toppar listan.

Elsa och Lucas toppar

De absolut populäraste namnen på nyfödda i Sverige är just nu Elsa och Lucas. Elsa har fått ett extra uppsving på grund av den omåttligt populära filmen Frost där huvudrollen heter just Elsa. Lucas toppar för andra året i rad pojknamnen i Sverige. Två nya namn på pojkarnas topplista var Ali och Dante. Med dessa namns intåg puttades namnen Tim och Tor ut från topp-hundra. Läs mer.

Dubbelnamn vanligare

En annan trend som synts bland namnen på de nyfödda är att fler heter ett dubbelnamn. Jämfört med ett decennium sedan så är det dubbelt så många som får dubbelnamn. Det vanligaste dubbelnamnet för flickor är Tuva-Li och för pojkar är det Mohammed Ali. Det är även trendigt att döpa sina barn till något man hittat på själv, som till exempel Himle eller Brightstar. De som inte är riktigt lika vågade men som vill ge barnet ett unikt namn väljer att hitta på en egen stavning på ett vanligt namn. Några exempel är Willmah, Whidar och Izzabell.