Snart Påsklov och pollensäsong

Att Sportlovet slutade för mindre än någon vecka sedan hindrar inte från att planera inför nästa lov, nämligen Påsklovet – men glöm inte att påsken även är en riktigt jobbig pollenperiod för allergiker.

Varje år har skolorna flera olika lov under vissa veckor och det senaste lovet som kommit och passerat har varit sportlovet då alla landets skolbarn ägnar sig friskt åt diverse utomhusaktiviteter – som man gjort ända sedan 1940-talet. Från början var nämligen sportlovet inte alls ett lov för sport utan ett lov som kom sig naturligt eftersom att skolorna behövde stänga på grund av bränslebrist vilket gjorde att man inte kunde värma upp skolorna. Det var först på 50-talet som man tog upp fråga om lov för att främja folkhälsan, och sedan dess har vi haft vad vi idag kallar just sportlov (Källa).  Men nu är det inte sportlov som är stundande – nu blickar vi någon vecka framåt och ser till påsklovet istället. Men se upp för pollen.

Björk pollen

Pollen i påsk

Under påsken börjar man verkligen känna av solens värmande vårstrålar och det är många barn som vill kasta av sig ytterkläderna, men något som också gör sig till känna är att det nu är dags för årets första mer intensiva pollenperiod. Men pollen ska inte behöva vara en orsak till att ditt barn måste stanna inomhus – så köp sparkcykel från storochliten.se till ditt barn om du så vill för det hela med pollen handlar nämligen om att förebygga, oavsett om barnet visar symptom eller ej. Men tydliga indikationer på att barnet kan vara allergiskt är röda kliande ögon, täppta och rinnande och trötthet, och eftersom det är just i skolåldern som besvären debuterar kan det vara bra att hålla dem under uppsikt – pollenallergi kan nämligen utvecklas till värre besvär om de går obehandlade (Källa).

”– Det är viktigt att man börjar behandlingen i tid, så fort man börjar få minsta symtom. Helst lite innan, om man vet att man är pollenallergiker, säger Maria Andersson, pressansvarig på Apoteket.” läs mer här.