Så får du bolån efter skilsmässa

Äktenskapet etablerades från början av ekonomiska skäl. Det var en ekonomisk försäkran om sin släkts fortlevnad. Idag ser det moderna äktenskapet annorlunda ut, men gamla traditioner och problem lever kvar. Statistiskt sett innebär en skilsmässa en dyr affär för kvinnor, som får svårt att ta bolån efter.  

Går det att få ett lånelöfte efter skilsmässa? Det undrar framför allt många kvinnor. Vid en låneansökan brukar det ofta blir problem för en nyseparerad när det framgår att man lever ensam. I ett modernt samhälle känns det förlegat att en kvinna måste överväga ekonomiska aspekter innan hon bestämmer sig för att skiljas. På Bluestep har de mer generösa lönevillkor, och man kan alltid prova söka om lånelöfte hos dem innan man ger upp.

– Beroende på inkomst kan det vara så att banken inte godkänner den lånesumma som krävs om man vill köpa ut den andra. Det kan bli komplicerat. Mitt råd är därför att ta det lite lugnt och försöka ta dessa frågor i den takt det tar, förutsatt att det inte förekommer något våld eller annat i relationen som gör att det måste lösas snabbt, säger hon. DN

Så klarar du ekonomin efter skilsmässan

Tiden då mannen ägde sin frus egendom är förbi. I snart hundra år har ett äktenskap inneburit att man har rätt att förvalta sin egendom och sina egna skulder. Det är parterna själva som kommer överens om hur man ska göra med bodelningen. Kan inte parterna komma överens om bodelningen kan man vända sig till jurister, som hjälper till att lösa konflikten.

Livet efteråt är nästa steg. Hur löser man barnbidraget? Hur mycket kostar barn och hur mycket förväntas ni lägga ut på barnet? Vem betalar den dyra jackan eller det där dyra tv-spelet? Ofta sker detta också automatiskt och det brukar lösa sig i de flesta fall. Däremot ska man vara medveten om att det kan väcka ont blod hos många.

Amortering är en sak, men hur ska man lyckas få ett bolån om man inte är tillräckligt stark ekonomiskt? Det är inte alltid lätt att ha koll på sin privatekonomi. Här kan du läsa tips på hur du kan tänka kring sparande.