Minns dina barn som de var

Barn växer snabbt. Ena dagen är de en tvärhand höga, nästa springer de runt och vill låna bilnycklarna och åka på festival. Bevara dina minnen innan det är för sent! Ta fotografier! Idag är tekniken enklare och mer tillgänglig än någonsin, både för att ta bilder och bevara dem. Bilderna kan du redigera och använda till både canvastavlor och fotokalender, som blir vackra minnen både för dig och för andra. Kanske en trevlig present till farmor och farfar? Att få själva fotoföremålen, dina älskade ungar, att posera snällt inför kameran är däremot en svårare nöt att knäcka. Det finns en rad tricks hemmafotografen kan använda sig av för att få fina bilder:

  • Använd dig av rekvisita och saker omkring dem! Om barnen är små kan de stå i sin spjälsäng när du fotograferar dem. De kan stödja sig och träna på att stå upp, medan du leker tittut bakom kameran. Favoritleksaker är bra rekvisita som ger dem något att titta på och leka med.
  • Håll dig i ljuset! Det är kanske uppenbart, men ändå något man ibland glömmer bort. Dagsljus ger fina bilder som inte är suddiga. Naturligt ljus är ofta att föredra framför blixt eller artificiella lampor.
  • Ta många bilder. Bebisar och små barn har en tendens att röra på sig eller nysa i precis fel ögonblick. Om du tar många bilder ökar du chansen att du får minst ett toppenkort.
  • Pröva olika vinklar. Var inte rädd för att ta bilder bakifrån eller från sidan – man måste inte se ansiktet i varenda bild. Sådana bilder ser ofta avslappnade och naturliga ut.
  • Kom ner till barnens nivå. Om de sitter på golvet och leker – slå dig ner bredvid dem. Det ger bilder som inte bara fångar hur barnens liv ser ut, utan också hur det känns för dem.
  • Lite äldre barn kommer ofta i en ålder där de inte vill bli fotograferade. De blir blyga, tjurar eller gör grimaser när de blir ombedda att le eller se gulliga ut. Utnyttja det! Om barnen är fulla av spring i benen och vilda upptåg är det okej om det syns på bilderna. Låt dem hoppa i sängen eller på en soffa. Det kan få den mest kameramotvilliga ungen att ställa upp. Att dansa eller få göra olika miner kan också bli fint.