Låt oss ta tillbaka de gamla barnlekarna

Hur många lekar det finns i världen går inte att ta reda på. Men vad man kan konstatera är att fler och fler barn går från att leka cowboy och Indian till att nu sitta inne och spela spel mot varandra på sina paddor. Detta resulterar både i stillasittande, en icke fysisk kommunikation samt att man missar den nyttiga och friska luften. Vi har tidigare skrivit ett inlägg om hur mycket leksaker ett barn i snitt har. Då siffran gick upp i över 500 så börjar man direkt att höja på ögonbrynen och fråga sig vad som lett till denna enorma konsumtion. Utbud efter efterfråga brukar det vara, och då barnen verkar vilja ha nya brandade leksaker från olika nya Disneyfilmer så gäller det bara att man byter ut Toy Story mot Cars eller vad det nu är som är på modet. Dock kanske man inte ska vara så hårt utan se till de övriga trenderna i samhället där man börjar bli mer medveten och tänka på naturens resurser. Så, kanske kommer de härliga barnlekarna som man lekte utomhus att på ett naturligt sätt att komma tillbaka mer och mer. Men vilka var dem då? De lekar som gjorde en svettig och gav både hög puls och skratt.

Barnlekarna vi minns

  • Tjuv och polis – leken där man är i två lag och tävlar där tjuvarna ska gömma sig och poliserna ska finna tjuvarna. Här kan man komponera ihop olika berättelser för att få ännu mer liv i historien.
  • Kasta kula – här finns det inga begränsningar i vad för typ av lekar man kan hitta på med kulorna, mer än att man tävlar om varandras kulor.
  • Burken – Burken är en lek som har många olika namn, även dunken förekommer och här får man komponera sitt egna namn bara vännerna vet vad för lek det rör sig om. Reglerna går ut på att en blundar vid en burk eller ett träd eller annat märke och räknar medan de övriga lekdeltagarna springer och gömmer sig. Skillnaden från kurragömma är att här vill deltagarna hinna till den utmarkerade platsen före den som räknar och om personen som ska jag finner en måste man tävla om vem som hinner först till den utmarkerade platsen. Personen som blir tagen först blir den som får räkna nästa gång.