Barnens jul

Julen är för många barn den viktigaste högtiden på hela året. Det är en fest och barnen får ofta stå i centrum, samtidigt som de får busslaster med godis och läsk. Julklappar bidrar förstås även de till barnens glädje i vintermörkret.

Skola och dagis är omständigt när snön, oftare slasket, ligger på marken. Det bli mer att tänka på som förälder, med kläder och extrakläder(som var och varannan dag kommer bort och måste ersättas, annars får man inte vara ute och leka), skjuts när det är för kallt att gå, snögrottor i varenda snövall och alla andra tids- och energikrävande bonusar som kommer med vår härliga vintertid. Just kläder är för många ett stort problem då det ofta är dyrt att hela tiden behöva köpa nytt. Tur vi lever på 2010-talet och det finns billigare barnkläder på nätet. Kläder kanske inte är barnens favoritjulklappar men det går oftast att smyga in några mjuka paket i det berg som dväljs under granen. De svenska barnens mest önskade julklappar förra året var:

Barn med julklappar

  1. Tv- och dataspel
  2. Husdjur
  3. Leksaksfordon
  4. Lego
  5. Dockor
  6. Kläder
  7. Mobiltelefon
  8. Dator
  9. Gosedjur
  10. Filmer

Listan ser från år till år ganska likadan ut med undantag för ny teknik som, när den etablerats, gärna smyger upp och puttar ner någonting som inte är lika inne.

Långt ifrån alla barn har samma förutsättningar

Det här med listor på barnens favoritjulklappar och nya kläder så fort de gamla börjar bli lite slitna är dock ganska få förunnat. Därför finns det många organisationer och privatpersoner som anstränger sig för att alla barn ska få en bra jul. Många samlar in kläder och leksaker till fattiga barn som de sedan får i julklapp. Det blir ofta ett ganska stort engagemang eftersom folk är mer givmilda i juletider. Det är en tid som påverkar många till det bättre och som faktiskt bidrar enormt till människors givande till många olika sorters välgörenhetsorganisationer.

Människorna som tar initiativen och leder insamlingar i denna form är räddare för många familjer som inte har råd att köpa julklappar till sina barn. Det blir en påminnelse om att det finns folk runt om kring som faktiskt bryr sig och som vill göra andra glada.