Barn ska undvika att äta riskakor

Att bli förälder är en omställning och det finns mycket att lära, och mycket att hålla koll på – visste du till exempel att barn under sex år inte ska äta riskakor då dessa innehåller ämnet arsenik?

far dotter barn bebis manFöräldraskapet har en hel del prövningar och det börjar redan vid barnets födsel då namngivning och dop står på menyn och kan ge upphov till såväl debatt föräldrar emellan som ren och skär namnångest. För att inte tala om de sömnlösa nätterna under barnets första månader då det inte känns som man gör annat än att amma, natta, byta blöja och sedan börja om igen – vilket gör att många nyblivna föräldrar längtar framåt i tiden. Men det är egentligen nu som de verkliga prövningarna står för dörren och när barnet är så pass stor att det kan börja med fastare föda och stabilare måltidsrutiner, då är det viktigt att ha koll på vad ett barn ska äta och vad barnet absolut inte bör matas med – som till exempel ris och vanliga riskakor.

Ris och riskakor innehåller arsenik

Att barn matas med riskakor som mellanmål är inget ovanligt, men om barnet är under sex år gammal bör man sluta med detta. Ris och riskakor innehåller nämligen höga halter arsenik vilket är cancerframkallande och just riskakorna har extra höga halter – men vad detta beror på har man inte lyckats fastställa. Till Dagens Nyheter säger Emma Halldin Ankarberg, som arbetar som toxikolog på Livsmedelsverket, att de höga halterna kan vara ett resultat av hur just kakorna framställs som gör att halterna minskar, men vad denna aspekt av tillverkningsprocessen skulle vara kan man inte sätta fingret på. Så om man vill hålla sina barn undan arsenik ska man alltså undvika att ge riskakor till barn under sex år och vanligt ris får endast ges upp till fyra gånger per vecka till barn och vuxna i alla åldrar – eller rent av byta ut riset mot ett annat alternativ för att vara helt på den säkra sidan!