Att välja namn och allt därtill

Att bli förälder innebär att man står inför många utmaningar, vad är rätt och vad är fel inom barnuppfostran? vilka produkter ska man välja? och så vidare. Det är inte lätt att veta med det första barnet. Det sägs bli enklare med det andra barnet då man har fått en rutin. Men något som består och fortfarande är knepigt efter varje gång är att namnge sitt barn och att komma överens med den andra partnern också. Sedan är det frågan om dop, har man haft det för ett barn så är det nog en tradition att ha det för resten också.

liten doppresentAtt komma överens om ett namn kan vara knepigt, det är inte alltid som det ”klickar” på en gång och det kan vara en kamp om vilket namn som klingar bäst. Ofta säger föräldrar att namnet bara passade när barnet väl kom och det kan mycket väl stämma att det bästa sättet att namnge sitt barn är genom magkänsla. Ofta behöver man dock en inspiration för att ha några namn redo och många riktar sig då antingen mot moderna, äldre eller fornnordiska namn. Det finns även en skala som föredrar namn som har riktiga betydelser såsom, måne, sol och vinter. I Sverige har vi dock mestadels följt trender och vissa år härskar flera namn, år 2012 såg listan ut såhär:

Populäraste tjejnamn:

  1. Alice.
  • Även namnen Sigrid, Juni, Iris och Freja. En blandning mellan fornnordiska, äldre och meningsfulla namn är alltså det som gäller.

Populäraste pojknamnet:

  1. William.
  • Olle, Tage och Loke är också växande i popularitet och har likt tjejerna en mix mellan äldre och fornnordiska namn. Namn med mening är dock inte lika populärt på pojkar.

Namngivelsefest eller dop

När föräldrarna har kommit överens om namn så är det enligt tradition dags att fira barnets födelse. Detta gör vi antingen genom ett dop i kyrkan eller för de okristna en namngivelsefest hemma. De två skiljer sig åt då en präst inte närvarar vid namngivelsefesten och att festen befinner sig ofta i lokal eller i hemmet. Vilket man än väljer är det god ton att köpa present till den lille, det vanligaste är klädesplagg, smycken och någon sorts inredningspryl alternativt möbel. Hos Bonde of Sweden kan man hittar roliga och lite annorlunda doppresenter som kan passa bra till barnet. Alla produkter är helt unika och ger en riktig minnesvärd gåva till båda familjen och barnet.