Att tänka på under sommarens bad och vattenlek

Sommaren är här och sommarloven är i full gång. Men för att semestern och fritiden inte ska sluta i olycka finns det några saker som är viktiga att vuxna att ha koll på när det gäller bad och vattenlek, både för stora och små.

Vi har tidigare skrivit om barnens favorithögtid, nämligen julen, men nu ska det handla om barnens favoritårstid, nämligen sommaren, och sommarens kanske mest självklara semester- och sommarlovssyssla, nämligen vattenaktiviteter av olika slag. Sol och bad hör sommaren till och det är nog majoriteten av folkets favorittid på året, oavsett ålder. Att svalka sig och leka i vattenbrynet, hoppa från bryggor, simma som träning och dyka från klippor ser många som harmlöst, men olyckor kan lätt ske om man inte har koll och har lite självinsikt.

Badråd för alla

Oavsett om man har baddaren, simbojamärket eller är en eminent svandykare är det viktigt att inte överskatta sin simförmåga. För att du, din omgivning och barn ska kunna känna sig trygga finns det några saker viktiga att ha åtanke. Aftonbladet har pratat med Svenska Livräddningssällskapet och skriver nu om deras bästa råd för sommarens bad. Några av råden är att testa äldre barns simkunnighet och öva upp deras självförtroende, att få tonåringar att badvakta varandra och be dem att inte hetsa varandra så mycket i vattnet. Viktigt är även att själv veta att man i ryggläge kan vila i vattnet, att hålla sig lugn i skarpa situationer och inte underskatta kylan i vattnet. Bland de sista råden är att använda flytväst vid båtturer, detta gäller för barn även vid promenader på bryggor, att ha uppsikt över barnen när de badar och punktmarkera dem, samt att inte dricka alkohol.

– Av de som omkommit i fritidsbåtsrelaterade olyckor hade 6 av 10 klarat sig om de bara haft flytväst. Alkohol är en starkt bidragande faktor i hälften av alla drunkningstillbud. Det finns ingen anledning att utsätta dig själv eller andra för den faran. Säger Karin Brand, generalsekreterare på Svenska Livräddningssällskapet.