536 leksaker per barn

Det är inte alltid helt lätt att sätta upp gränser för sina barn. Som förälder älskar man sitt barn förbehållslöst och vill ge dem allt man kan, för att de ska vara lyckliga och känna sig älskade. Men det blir inte alltid en positiv effekt av det hela, i stället kan det sluta med att man skapar en köp- och hahets bland barnen, och de blir bortskämda när de får alldeles för mycket utan att ha gjort någonting för att förtjäna det. Det är att ge barnen en otjänst, och därför är det viktigt att sätta gränser. Värmlands folkblad skrev om det här fenomenet, här är ett utdrag ur texten:

Dagens barn är storkonsumenter av leksaker. En spegelbild av det konsumtionssamhälle vi lever i snarare än till gagn för barns utveckling, enligt Krister Svensson som är lek- och leksaksforskare vid KTH i Stockholm. Han har arbetat med barnfrågor i över 30 år.
– Människor har enormt mycket grejer som de knappt eller aldrig använder. Det beteendet för man sedan över till barnen, säger Krister Svensson.

I snitt har barn som är 3-5 år gamla så mycket som 536 leksaker. Och då har man alltså inte räknat enskilda bitar av lego eller pussel. Det är galet mycket och att ge barnen en massa saker som de sedan inte använder skapar ett negativt beteende hos barnen. Bättre är att se till att kanske ge barnen färre, men mer användbara leksaker som de kan ha glädje av längre. Ett förslag är att köpa en studsmatta, det är någonting barnen kan få längta efter och sedan ha kvar länge, i stället för att man köper hundratals leksaker åt dem.  En riktigt bra studsmatta från Trampoline spesialisten kommer vara till glädje under många år framöver.